ALİ ŞERİATİ

Ali Şeriati Hüseyniye-i İrşad

Kull. Adı    

:

Şifre 

:  
     

Yeni Üye - Şifremi Unuttum

Modernizm’le Hesaplaşma Çabasında Bir Aydın: Ali Şeriati Portresi / Aydın HIZ
Kendisi Olmayan İnsan
Dünya Görüşü ve İdeoloji
Şia
İran ve İslam
Tüm medyalar için tıklayınız...
Tefsir Dersi

Sesli ve Görüntülü Medya

Ali Şeriati Belgeseli
Belgesel

Tüm Arşivler İçin Tıklayınız...

HİCRET
HACC
Hangi Kur’an / Ali ŞERİATİ
Aşk ve Sevgi... / Dr. Ali ŞERİATİ
Bir Kez Daha Ebu Zer

İSLAM BİLİM DERSLERİ BAŞLIYOR

TARİH :19-03-2009

23.03.2009 tarihinden itibaren İslam Bilim dersleri başlıyor

Dr. Ali Şeriati'nin İslam-Bilim adlı konferanslarından oluşan eserini dersler halinde yayına hazırladık. Site üyelerimiz ve ziyaretçiler burada yayınlanacak dersleri takip edebileceklerdir. Pazartesi ve Perşembe günleri yayınlanacak olan dersleri muntazam takip edip tartışan takipçiler muayyen bir vaktin sonunda bu önemli dersleri bitirmiş olacaklardır.

Derslerin bitiminde takipçiler tarih bilinci, tarih felsefesi, toplumsal tevhid ve toplumsal şirk, ideal insan, toplumbilim, tevhidi dünya görüşü, altyapı ve üstyapı, ideoloji olarak İslam, varoluşçuluk, materyalizm, alinasyon, Marksizm gibi birçok önemli konu hakkında önemli bilgiler edinmiş olacaklardır. Hem derslerin takibi hem de dersler üzerine yapılacak tartışmalarla Doktor'un öğrencileri olarak O'nun fikirlerini tanımış, tartışmış ve belki ümidimiz odur ki ilerilere taşımız olacağız
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme
hgs yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

ÜYE OLUN

TARİH :17-03-2006

Siteye üye olun yeniliklerden hemen haberiniz olsun.
hgs bakiye yükleme
trafik cezas? ödeme
kredi kart? borç sorgulama
kredi kart? borç sorgulama
yap?kredi kredi kart? borç sorgulama
tl yükleme


detay
Tüm haberler

.....................................................

TARİH : -- tarihinde tarafından gönderildi...
WEB :
Ülke :
Şehir :



.: Yazarlar :.
"Eşim Ali Şeriati" Okuma Notları ve Çevirisi Üzerine / A.AVAMİ

Puran Şeriati'nin kitabını Sinan Bircan çevirmiş, keşke çevirmeseymiş. "Dilini eşek arısı soksun" demek zorunda kalıyor insan, iki sayfada bir. 225 ve 227. sayfalardaki dipnotlarda söz edilen 19., 20., 21.... ekler de yok kitabın arkasında.

 

Aslında Şeriati fanatikleri için bir derya-kitap. Doktor hakkında "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar" için iyi bir kılavuz olabilirdi. Bir gün, sağlıklı bir şekilde Türkçe'ye çevirileceğini umalım ve gelelim not ve izlenimlere.

 

Öğrenci ve Okur Ali: İyi yetişmiş Doktor Şeriati. Herhalde kendisini en çok etkileyenlerden bazıları şunlar: Babası Muhammed Taki Şeriati (Üstad Şeriati), Horasan sufileri, nihilistler, varoluşçular, Mesnevi, Ebu Zerr, Franz Fanon, Sadr-i İslam, Aynü'l Kudat...

 

Öğretmen ve Yazar Ali: "Yalancı akademik ve kültürel hassasiyetler bataklığına gömülüverenler"den biri değilmiş. İlginç bir öğretmen imiş Doktor Ali. Öğrenci gezilerini kaçırmaz, bazen eşini ve çocukları da götürürmüş. Öğrencilerinin gönül meselelerine bile vakıfmış. Fakülteden başka bir alemde yaşıyormuş adeta, bu yüzden emekli oluncaya kadar asla yükselememiş. Bir gün farklı farklı ayakkabılarla üniversiteye gitmiş. Silahlı mücadeleye asla inanmıyormuş.

 

Kitapları konusunda çok hassasmış. Gönlünde yer etmeyen bir kelimeyi defalarca değiştirirmiş. Matbaa çalışanlarını geç saatlere kadar alıkoyunca özür beyan etmek için kendilerine çulu kebabı ısmarlarmış.

 

Cevdet  es-Sahhar'dan genişleterek, birşeyler katarak çevirdiği Ebu Zer[2] adlı ilk kitabı olay olmuş. Önce Meşhed Tıp Fakültesinde sonra da Hüseyniye-i İrşad'da sahnelenmiş. Oyunun Üniversitedeki her gösterimini izlemiş Ali Şeriati.

 

Bilinen kitaplarından başka "Tembel Kabak" ve "Bizim İçin, Sizin İçin ve Başkaları İçin" adlı iki kitap daha yazmış takma adla yayınlanması için.. "Sorgudan Geçme Sanatı" adlı bir broşür yazmayı da istiyormuş ama nasip olmamış.

 

Kızı Sara anlatıyor: "Ben Harezmi Lisesi öğrencisiydim, bir defasından ben kendi başıma okulun lavabolarında slogan yazmaya başladım. Bu dönemde babam hapisteydi. Okul müdürü olaydan haberdar oldu ve annemi okula çağırdı olayı ona anlattı ve çok ciddi olarak onu bu hareketin devam etmesi halinde Savak[3]'ın kulağına ulaşacağı noktasında tehdit etti. Babamın özgürlüğünden sonra annem bu olayı ona aktardı. Babam kahkahayla "Ben, Nereden Başlayalım adında bir kitap  yazdım. Şu anda ise kızım lavabodan başlamış." (Her halde lavabolar değil helalar olacak. En azından bizde öyle oluyor.)

 

İngiltere'deki ev sahibesi anlatıyor: Dr. Şeriati bizim evimize gelmesi zaman bizim için beklenmedik ve memnunluk verici bir olay sayılırdı. Bundan dolayı evin en güzel odasını ona hazırladık. Fakat Doktor "Evinizin kileri nerede?" diye sordu. Onun ne demek istediğini anlamayan bizler, yapı olarak kireçli olan ve yaşamak için elverişli olmayan kileri ona gösterdik. Doktor, "Odam olmasını istediğim yer burasıdır" dedi. Ben, "Neden burayı seçiyorsun?"diye  sordum. Şöyle cevap verdi: "Ben bu şehre güzel bir yaşama ve odaya sahip olayım diye istirahat etmek için gelmedim. Benim buradaki yaşamımda Tahran'daki gibi olmalı ta ki benim yaşama şeklim vatanımdaki insanlarla ve zindanlarda yaşayan gençlerle bir tezat teşkil etmesin ." [s:279 (Simone Weil ablamı, Kızıl Bakire'yi okumuş muydu acaba Doktor? Onun da benzer bir jesti vardı İkinci Dünya Savaşı sırasında)]

 

Bir mektup:  Oğlu İhsan'ın Ali Şeriati'ye son mektubu [s:222 (Belki de şifreli bir mektup? Öyle olsa bile çeviren okura yardımcı olmalı)] Olgun ve yetişmemiş Babam Ali

 

Bir kez daha sizin büyük hayat kitabınız bir yaprak daha yuttu ve Allah'a  şükür ki şu ana kadarkilerin en zoru, en karmaşığı, en bel bükücüsü ve en belirleyicisi olan bu son sayfadan da başınız dik olarak geçtiniz ve Ebu Zer mesleğinden vareste olarak gergedan tek başına yola devam etti. Her türlü büklümden azad olan nilüfer "Camu"yu amelde zafere çıkardı...

 

Kitaptan yazışmalar: Edebiyat Fakültesi Dekanı Celal Metini'den çok mektup almış Doktor Şeriati: Neden çerçeve müfredat dışına çıkıyor, neden derse Kuran götürüyor, neden başka sınıflardan öğrenciler derslerine giriyor, neden derste sigara içiyor... Bazı derslere girmemişsin, bazılarına geç girmişsin, haftada  57 saat fakültede olman gerekirken 21 saat fakültede bulunmuşsun... mealindeki bir mektuba şu cevabı vermiş:

 

Değerli Edebiyat Fakültesi Dekanı Dr. Metini Bey,

 

Benim hazır bulunduğum, yok olduğum, giriş çıkış saatlerimin hatta lahza ve anların tesbit edildiği konusundaki fakültenin yazısını büyük bir saygıyla aldım. Burada ben resmi bir yazıya cevap vermiş olmak istemem. Zira bu tür mevhumlara ve maslahatlara aşina değilim ve, aslında bir başka havada teenffüs edip yaşıyorum... "Sessizce" arz ediyorum ki o dönemlerin "ihbarcısı" kendi işinde o kadar hızlı ve daha doğru bir ifadeyle pişmemiş idi ki... halde yok göstermiş ve bu da onun ihbar ve bilgilendirmelerinin sıhhat ve doğruluğunu zedelemektedir.

 

Yoklama konusunda çok hassas olmasını isteyen mektuba verdiği cevaptan:

 

"Eminim ki şayet bir öğrenci benim sınıfımı görmezse ve dersimi işitmezse hiçbir metni ezberleyerek (ki hiçbir metin yoktur) ve hiçbir konunun mütalaası ile (ki sınıfta açıkladığım şey basılmış şeylerin tercümesi değildir) sınavda başarılı olamayacaktır."

 

Dekan'ın derdi neymiş dersiniz? Derdi falan yokmuş. SAVAK öyle istemiş. Bazı eylemci öğrenciler "Ben o saatte dersteydim, isterseniz yoklama listesine bakın" diye savunuyorlarmış da kendilerini...

           

 

Kitaptan özet diyaloglar:

 

-Silahın var mı ?

-Birkaç Bic'im var.[4]

-Hangi saldırı ve eylemlere katıldın?

-Habil'in Kabil tarafından öldürülmesinde etkim vardır.[5]

 -Doktor'un vefat ettiği söyleniyor, doğru mudur?

-Bana ne soruyorsunuz? Herşeye siz sebep oldunuz ve onu öldürdünüz, şimdi de bana mı soruyorsunuz?[6]

 

Bir tehdit: Yıl 1975. General Zendi-pur Ali Şeriati'yi tehdit eder:

 

-Konuşmazsan, bize yardım etmezsen öleceksin

 

Kısa bir süre sonra Zendi-pur bir suikaste kurban gider, Ali ise serbest bırakılır. (Şah İsviçre'ye tatile, ardından Cezayir'e OPEC toplantısına gider. Her yerde Şeriati'nin serbest bırakılması istenir kendisinden. O da mecbur kalır, söz verir...)

 

 

Ve bir vasiyet: Furuğ (Ferruhzad?) ve Pervin İ'tisami'den Castro'dan, Lumumba'dan, Che Guevera'dan...da söz ettiği vasiyeti ilginç.

 

"Evladım... Yürüyerek de olsa yolculuk yap.  Duracak olursan paslanırsın... Avrupa'yı gör, fakat İran'ı gördükten sonra..."

 

(Piramitlerin yapımında çalışan ve ölen Mısırlı adsız köleye yazdığı açık mektup da ilginçtir Ama o mektup başka bir kitaptaydı galiba.)

 

Çeviri evlere şenlik, demiştim ya!

 

- Kan basıncı zorluğu çeken ve bir süredir sıkıntı çeken ve... s.64

- Ebu Zer-i Gaffari s.48

- Amerika cumhurbaşkanı Troman s.49            

- ve eğer insaf verirlerse... s.205

- ne olursa olsun ayak önünden kaldırılması... s.204

- Bir başka defa, Pazar ehlinden zengin birisi... s.207

- bir ağarlama düzenlenmişti... bize yarın o ağarlamaya katılmamız... s.214

- daha sonra hızla Doktor'un evine kendimi ulaştırdım s.217

- Ey kervan yavaş sür s.218

- "Ne olmuş? Ne meydana gelmiş?" diye ısrar ettim s.236

- Artık kendimi göremedim s.237

- 18 ay boyunca tek hücre hapsinde kalan ve sağlıklı kalan benim s.181                                           

- Savaklılar ise, genellikle eski aydın ve sabıkalı gruplardan istihdam edilmişlerdi. S.184

- Ben Kevir'de Laotezu ve Buda'dan Haidger ve Sartre'ye kadar bir köprü atmıştım. Daha iyi bir şekilde - söyleyecek olursam; bir köprü keşf etmiştim ki onu İbrahimi kültürümdeki "Adem Kıssası"na borçludur ve sembolik aynı tecessümü "Hac" yönetmeninin Allah, oyuncusunun insan olduğu bir tiyatrodur. s.133    

- Fakat bu yıl genç hocaların ve öğrencilerin gücüne üstün geldi ve ben bu yıl gençlerin yılıdır diye gittim ve gençlerin kucağına karpuz oturtmaktadırlar. s.135

- Babamın kitaplarının bir çoğunu ve Rus baskısı olan tüm kitap ve nüshaları bu cümleden Antevan Çehov'un Kiraz Bahçesi adlı eserini aldılar. (Daha sonradan onu komunistlikle itham etmek istedikleri anlaşıldı). s.175

- Daha sonradan Üstad'ın devlet aleyhine faaliyet göstermek suçuyla tutuklandığını ve Yıkıcılık Karşıtı ortak Topluluksi hapishaneleri olan Kızılkale ve Tahran'daki Kasr zindanına götürdüler. s.175

 

Daha neler neler...                                             

 

Dr. Ali Şeriati de kim mi? Rivayet muhtelif.

 

Horasan'ın Mezinan köyünde doğdu. (23 Kasım 1933). Meşhed Edebiyat Fakültesini birincilikle bitirdi.. Sorbon Üniversitesinde doktora yaptı. Beş yıl kaldığı Paris'te Franz Fanon ve Lois Massignon ile tanıştı. Cezayir Kurtuluş Savaşına destek verdi.  Politika da yaptı, sosyoloji ile de ilgilendi...

 

1964'de İran'a döndü ve sınırda tutuklandı. Bu dördüncü tutukluğu idi. Daha önce 1952 ve 1957'de tutuklanmıştı. Üçüncü tutuklanmayı ise Fransa'da yaşamıştı.

 

Birkaç küçük görevden sonra 1966 yılında Meşhed Üniversitesinin tarih bölümünde öğretim üyesi oldu. 1971 yılında Tahran'da pasif bir göreve atandı.

 

Yıllarca konferanslar verdiği Hüseyniye-i İrşad'ın 1972'de SAVAK tarafından basılmasından sonra yeraltına geçti. Babasının rehine alınması üzerine 1973 yılında teslim oldu ve son kez tutuklandı. Bu tutukluluk 18 ay sürdü.

 

Cezayir devlet başkanının Şah'tan bizzat ricası üzerine 1975 yılında salıverildi. 16 Mayıs 1977 günü yurtdışına çıkana kadar sürekli izlendi ve taciz edildi. Muhtemelen yurtdışında da peşini bırakmadı SAVAK.

 

Bir gün Atina... iki gün Brüksel... bir (kaç) hafta Sout Humpton... arabayla kısa bir Fransa yolculuğu... İngiltere'ye dönüş... ev kiralama... 18 Haziran 1977 iki kızını karşılama... (oğlu Amerika'da imiş, eşi ile üçüncü kızına ise vize vermemiş SAVAK)

 

...ve 19 Haziran 1977 sabahı ölü bulunur. Şam'da Zeynebiye'de yatmaktadır.

 

1958 yılında Puran ile evlendi. Dört çocukları oldu: İhsan (1959), Susen (1962), Sara (1963) ve Mona (1971)

 

Birçok kitap yazdı, çeviriler yaptı, birçok konferans verdi. Ölümünden sonra konferanslarının çoğu kitaplaştı. http://www.shariati.com'a göre Türkçe'ye 59 kitabı çevrilmiş (Hepsi 1980-1993 arasında çevrilmiş 59 kitap, aralarında ne Hubut var, ne Ali, ne de Kevir. )

 

İran İslam Devriminin önemli isimlerinden. "Emperyalizm düşmanımızdır, Marksizm rakibimiz" buyurmuş. Ne kadar Marksist, orasını Allah biliyor. Samed Behrengi[7] ile görüşüp görüşmediğini bilen var ise...

 

           

Notlar:

 

[1]. Eşim Ali Şeriati: Türkçesi Sinan Bircan, İhtar yayıncılık, 2002. Kitabın İngilizce adı: "A Portrait of a Life"

[2]. Ebu Zer: Türkçe'ye Sosyal Adaletçi ve Devrimci Ebuzer, İngilizce'ye de "And Once Again Abu Dhar" adıyla çevrilen kitabın orijinal adının İngilizcesi galiba şöyleymiş: Abu-Dhar, the God Worshiping Socialiste.

[3]. SAVAK: Şah döneminin gizli polis teşkilatı

[4]. Bic: Bir kalem markası

[5]. Bu ifade üzerine SAVAK'ın bir süre bu cinayeti araştırdığı anlatılır.

[6]. Hüseyin-zade ile Puran hanımın görüşmesinden. Daha sonra Şah'ın baş sağlığı dileklerini getirecektir Hüseyin-zade: "Şayet uygun görürseniz cenazeyi İran'a getirelim Hazreti Rıza'nın Haremine defnedelim" diyecektir. Sonra da, başsağlığı ziyaretlerinin gösteriye dönüşmesinden şikayet edecek ve son verilmesini isteyecektir

Hüseyin-zade (Attar-pur), Doktor Şeriati ile özel olarak ilgilenmiş bir Savak üyesidir. Devrim'den sonra idam edilen Areş (Feridun Kemanger) ve Menuçehri de Şeriatilerle özel olarak ilgilenen polislerdir.

[7]. Samed Behrengi  (1931-1968): Onun da Devrim sürecinde adından çok söz edildi. O da Ali Şeriati gibi genç yaşta ve şüpheli bir ölüm ile göçtü bu dünyadan. Küçük Kara Balık'ın, Bir Şeftali, Bin Şeftali'nin, Kargalar'ın... yazarı Azeri öğretmen. Brad Hansen'in "Samed Behrengi, Celal Al-i Ahmed ve Ali Şeriati'nin Bakışaçısıyla İran'da Batıcılık" adlı bir makalesi var. İldeniz Kurtulan'ın Samed Behrengi Masalı adlı çok önemli bir çalışması var. Samed Behrengi (ve Simone Weil) hakkında daha ayrıntılı bilgi için www.abdera.com önerilir. 

 

 

Kaynak:

Gezgin Edebiyat Kültür Sanat Dergisi, Sayı 9, 2003

 

 


         -        

 


Bu Yazı 13522 defa okunmuştur
 

 Bu haber için toplam 165 yorum yapılmıştır...

CCH_HATTAB 05-06-2007, 00:59:44
"Silahlı mücadeleye asla inanmıyormuş" ifadesine takıldım aslında, böyle birisi neden Che Guevara'dan, Castro'dan ve silahlı mücadeleleriyle yer etmiş diğer bir çok kişiden bahsetsin ki ??
Bir çeviri hatası veya yanlış anlaşılmadan, yanlış yorumlamadan daha öteye gitmeyeceği çok açık bir ifade.Yine Paris'teki yaşamı süresince Cezayir Özgürlük Mücadelesine bizzat destek vermesi ve bu konuda önemli bir mücadele içerisnde olması da bu konuda ne düşündüğünü açık bir şekilde ortaya koymuyor mu sizce de !?

Gerektiği zaman, gereken yerde, gerektiği gibi mücadele edilmeli ; Mücadele neyi gerektiriyorsa bundan kaçınılmamalı elbetteki ve Ali Şeriati de bunu farkında olan bir kimlik.

Ali Şeriati mücadelesini yapabileceği en güzel şekliyle ve tam bir karşı duruş tavrıyla idame ettirmeye gayret etti, bunu gayet güzel bir şekilde yaptı da.Kişi en güzel ve en hayırlı nasıl yapabiliyorsa, en uygun şekliyle, zaman ve mekan gözeterek mücadelesini şekillendirmeli elbetteki.Bu gerçeğin ta kendisidir !!

Nitekim Kur'ân'da bu konu üzerine :

Allah uğrunda gerektiği gibi cihad edin... Hacc - 78

Ayeti güzel bir çizgi çekiyor, " GEREKTİĞİ GİBİ " ifadesi dikkate değer ve çok çarpıcı ...
 
Behram 17-07-2008, 13:20:29
A.Avami'ye
Başlık kitabın eleştirisini konu alacağı şeklinde atılmış ve fakat yazının içeriği birkaç örnek cümle dışında eleştiriyle ilgisi yok. Avami, Türkçeye çevrilmiş söz konusu bu eseri gerçekten avamca bir uslüpla eleştiri konusu etmiş. Her çeviride bazen çeviri hataları olabilir. ya da kelime dağarcığı yeterli gelmeyebilir. anlaşıldığı kadarıyla yazar ingilizce çeviriyle karşılaştırmış da böyle bir sonuca varmış.
 
 

BU KATEGORİDEKİ DİĞER ESERLER

‘Güvenilecek Ama Sürekli Dalgalı Bir Gerçeklik’: ALİ ŞERİATİ / Cihan AKTAŞ
Şeriati ve Muhalif Çizgisi / Haşim AGACARİ
Şeriati, Yeniden Gündemde / Cihan AKTAŞ
Ali Şeriati’de Kadının Kurtuluşu/ Yıldız RAMAZANOĞLU
Dert Ehli, Sanatkar ve Yiğit Bir Aydın: Şeriati / Abdülkerim SURUŞ
Bir İslami Ütopyacının Siyasi Biyografisi / Ali RAHNEMA
Ali ŞERİATİ Yaşasaydı...? / Turgay EVREN
Ali Şeriati: İran Devriminin İdeologu / Abdülaziz SACHEDİNA
Ali Şeriati ile Kürt Sorununa Bakış ve Yeni İslamcıların Senaryoları / Muhammed CAN
Bir Diriliş Öncüsü: Dr. ALİ ŞERİATİ / Emin MANSURİ
İran Devriminden Sonra Dini Entelektüalizm / Mesud PEDRAM
"Eşim Ali Şeriati" Okuma Notları ve Çevirisi Üzerine / A.AVAMİ
İran, Seçimler ve Ali Şeriati ile Vurulmak İstenen Ne? / Muhammed CAN
Hüseyniye-i İrşad'da Bir Akşam / Cihan AKTAŞ
Modernite: Bugüne Dair Hastalığımız, Yenilenme: Bugüne Dair Sorumluluğumuz / Bülent Şahin ERDEĞER
Seyyid Kutub ve Ali Şeriati: Öznelliğin İktidarı / Charles TRIPP
Ali Şeriati ve Mevlana / Turgay EVREN
Ali Şeriati Üzerine Bir Deneme / Turgay EVREN
Düşünce ve Eylem Adamının Tam Tanımı: Ali Şeriati / Peren BİRSAYGILI
Ali Şeriati'den Esintiler! / Muhammed CAN
Özgür İrade Meselesinde Ali Şeriati ve Bint'uş-Şati / Yudian WAHYUDİ
Cemaleddin Afgani ve Ali Şeriati / Sever IŞIK
Yabancılaşmanın Yeni Maskesi "Postmodemizm" ve Şeriati'yi Hatırlamak/ Bülent Şahin ERDEĞER
İnsanlık ve Halkın Gücü: Dr. Ali Şeriati’ye Bir Övgü / Dr. Mohammad Omar FAROOQ
Ali Şeriati: Kazanımın Ve Gelişimin Öğretmeni -I- / Bülent Şahin ERDEĞER
Göller Bölgesinde Bir Ada / Cemil MERİÇ
Ve Bir Tokat Hem de Ne Tokat! / Öznur BALIK
Bir Ütopyacının Hayatı / Recep ŞENTÜRK
Marksizm, Oryantalizm ve Şeriati / Bülent Şahin ERDEĞER
Göller Bölgesi'nde Bir Ada Olmak / Ümit AKTAŞ
"Yalnızlık Sözleri" / Ahmet ÖZCAN
BİR KARŞILAŞTIRMA: Nasr ve Şeraiti / Mustafa ARMAĞAN
GELENEĞİN PRANGALARI: Weber ve Şeraiti Örneği / Mustafa ARMAĞAN
Ne Yapmalı / M. Kürşad ATALAR
Ali Şeriati (1933-77): Allahperest-Sosyalist / Ertuğrul CESUR
Şeriatî'nin Öze Dönüş Çağrısı / İhsan ELİAÇIK
Marx ve Allah Arasında Ali Şeriati / Nathan COOMBS
EY ALİ! / Muhammed Rıza SERKEŞİK
Geleneksel Ulema ve Laik Aydınlar Arasında Ali Şeriati / Fevzi ZÜLALOĞLU
Rüşenfikr İdeolojisi / Asaf HÜSEYİN
BİZİM YERİMİZE DÜŞÜNENLER / Serkan AKIN
Ali Şeriati’de Sembolizm Sorunu / Bülent Şahin ERDEĞER
Hüdaperest Sosyalistler / Mustafa ÖZCAN
Unutulmuş Devrimci Ali Şeriati / Lawrance Rıza ERŞAGİ
Şeriati’yi Önce Biz Öldürdük! / Zeki BULDUK
Ali Şeriati'de Sanatın Teorik İnşası / Asım ÖZ
İki dini aydın: ŞERİATİ ve SURUŞ / Cihan AKTAŞ
Ali Şeriati ile Söyleşi / Muhammed CAN
Kaynaşma ve Ayrışma Çizgisi/ Mustafa ÖZCAN
Ali Şeriati: "İslam Sosyolojisi" ve "İslam Bilim" / Kadir CANATAN
Ali Şeriati: Yalnızlığa Sığmayan Yazar / Cihan AKTAŞ
Şeriati, Hasan Hanefi ve 'İslami Sol' Denkleminde İbrahim Şita / Yasin DEMİRKIRAN
1980 Sonrası Türkiye’sinde Siyasal İslami Bilinçlenmede Tercümenin Rolü-2 / Cengiz Sunay
Ali Şeriati’de Somutla Soyut Arasında Sanat/ Cemal ŞAKAR
Uyuyanları Uyandıran Bilinç: Ali Şeriati! / Atlan ALGAN
Dr. Ali Şeriati’nin Taklid Mercii Kimdi? / Taki DEJAKAM
Allahperest Sosyalist Ali Şeriati / Mehmet SAİD
Ali Şeriati’nin Yeşillenen Rolü / Mustafa ÖZCAN
Dine Karşı Din / Ali SALDIRAN
hgs yükleme http://www.xn--hgsykle-q2a.gen.tr/
hgs yükleme http://www.xn--hgsykle-q2a.gen.tr/
 
 
 
 

 

nike huarache Scarpe Abbigliamento Asics nike blazer michael kors Adidas Scarpe Ray ban nike flyknit longchamp scarpe converse nike free air jordan scarpe da calcio nike cortez Cinture air max new balance Scarpe nike roshe louis vuitton Ray ban adidas oakley converse Scarpe Adidas scarpe Nike Adidas superstar air max
new balance nike air max adidas nike roshe michael kors air max nike free nike blazer new balance oakley converse Scarpe Adidas nike huarache Scarpe Ray ban scarpe converse Adidas Scarpe Abbigliamento Asics Scarpe air jordan scarpe da calcio nike free nike cortez nike flyknit

www.aliseriati.com         www.aliseriati.net        www.aliseriati.org

NETWOR YAZILIM